ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Αυτά που λέει κι αυτά που δεν λέει το σταϊκούρειο αφηγηματικό παραλήρημα περί επενδυτικών και εξαγωγικών αλμάτων

Αυτά που λέει κι αυτά που δεν λέει το σταϊκούρειο αφηγηματικό παραλήρημα περί επενδυτικών και εξαγωγικών αλμάτων

 Του Ορθαγόρα


Με άρθρο του στην «Ναυτεμπορική» και στο πλαίσιο της γαλάζιας προεκλογικής εκστρατείας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιχειρεί μιαν ακόμα ωραιοποίηση (δηλαδή, διαστρέβλωση) της πραγματικότητας μέσω αφηγημάτων.

Το σταϊκούρειο αφήγημα αφορά την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Από την πρώτη μέχρι την τελευταία αράδα, ο υπουργός επιδίδεται σε ένα παραλήρημα περί επενδυτικών και εξαγωγικών αλμάτων, βιώσιμης ανάπτυξης, εξωστρέφειας, ολόπλευρης ισχυροποίησης της χώρας, κοινωνικής συνοχής, και άλλων απαράμιλλων «επιτευγμάτων» της κυβέρνησης που, «παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν οι πολυεπίπεδες κρίσεις της τελευταίας τριετίας», επιτυγχάνει τους μεγαλόπνοους στόχους της «για μια οικονομία πιο παραγωγική, για μια κοινωνία πιο δίκαιη, για μια χώρα πιο ευημερούσα και δυνατή στο διεθνές στερέωμα». Και, φυσικά, θα συνεχίσει να τους επιτυγχάνει, χάρη στην «σκληρή, συστηματική και αποτελεσματική δουλειά»!

Ομολογώ ότι, αν ήμουν φίλα προσκείμενος στην Νέα Δημοκρατία, θα ανατρίχιαζα από γαλαζόχρωμη υπερηφάνεια διαβάζοντας αυτό το γραπτό μνημείο... βερμπαλιστικής προπαγάνδας.

Αλλά δεν είμαι ούτε νουδόφιλος ούτε αφελής. Έτσι, το μόνο που μου προκάλεσε η ανάγνωση ήταν αηδία. Και οργή.

Το γεγονός ότι το σταϊκούρειο αφήγημα υφαίνεται γύρω από κάποια αληθινά στοιχεία, δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Ορισμένες από τις πλέον επιτυχείς διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας εδράζονται σε αυτά που αποκρύπτονται -όχι σε όσα παρατίθενται και ερμηνεύονται κατά το δοκούν. Και ο εν Ελλάδι υπουργός Οικονομικών είναι μάλλον καλός γνώστης αυτής της δόλιας τεχνικής.

Το αφήγημα είναι παραπλανητικό στο σύνολό του και χρήζει εκτενούς ανάλυσης, η οποία δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο ενός άρθρου. Έτσι, θα προσπαθήσω να αποδομήσω κάποια κομβικά σημεία του.

Λέξεις και φράσεις κλειδιά: αύξηση της παραγωγικότητας, εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μείωση του επενδυτικού κενού, πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση, εξαγωγές.

Η παραγωγικότητα εκφράζει την σχέση μεταξύ των αποτελεσμάτων και των πόρων (εργασία, εξοπλισμός, υλικά, κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία. Αφορά, δηλαδή, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των πόρων στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.

Αύξηση της παραγωγικότητας έχουμε όταν α) με τους ίδιους πόρους παράγουμε περισσότερα, ή β) με λιγότερους πόρους παράγουμε τα ίδια, ή γ) η αύξηση της παραγωγής είναι μεγαλύτερη από την αύξηση των πόρων.

Η αύξηση της παραγωγικότητας αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η οποία με την σειρά της ανεβάζει το κατά κεφαλήν εισόδημα και άρα το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Στο σταϊκούρειο -και γενικότερα στο γαλάζιο- αφήγημα, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Μητσοτάκη έχουμε αύξηση της παραγωγικότητας και άνοδο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Θα έπρεπε, συνεπώς, να έχουμε και αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και άνοδο του βιοτικού μας επιπέδου.

Σύμφωνα, όμως, με τα στοιχεία της Eurostat (Μάρτιος 2022) για το 2021, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων ήταν κατά 35% χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, με την χώρα μας να βρίσκεται στην προτελευταία (26η) θέση της σχετικής λίστας των 27 κρατών-μελών. Υπενθυμίζω ότι το 2009 βρισκόμασταν στην 14η θέση.

Προφανώς, ο υπουργός έχει στον νου του την μέση αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αύξηση που, όπως και αυτή του 2021, είναι αύξηση ΜΟΝΟΝ σε σύγκριση με την βουτιά του 2020 (άρα, όχι πραγματική) και ΔΕΝ αντανακλά στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, τους οποίους ουδόλως μετακινεί από την θέση των φτωχότερων στην Ένωση, μετά τους Βούλγαρους.

Αλλά, ας δείξω κατανόηση και ας συμμεριστώ, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης εργασίας, τους γαλάζιους πανηγυρισμούς περί ανάπτυξης, και αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Προϋπόθεση, για να οδηγήσει η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε άνοδο του βιοτικού επιπέδου, είναι η κρατική μέριμνα για δίκαιη κατανομή του εισοδήματος, για ασφάλεια, για ισότητα ευκαιριών, για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ.λπ.

Από μόνο του, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν φανερώνει τίποτα για την κατανομή του πλούτου, καθώς ανετότατα θα μπορούσε το πλουσιότερο 5-10% του πληθυσμού να καρπώνεται το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος.

Εφόσον η υποτιθέμενη αύξηση της παραγωγικότητας, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, και η άνοδος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν οδηγούν στην βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, τότε ή το σταϊκούρειο αφήγημα είναι ψευδές ή δεν υπάρχει καμιά κρατική μέριμνα για τον ελληνικό λαό -πέραν αυτής των εξευτελιστικών επιδομάτων ελεημοσύνης.

Ας διαλέξουν ο υπουργός και ολόκληρο το γαλάζιο στρατόπεδο ό,τι από τα δύο θέλουν.

Όσον αφορά την εξωστρέφεια και την μείωση του επενδυτικού κενού, ο υπουργός αναφέρεται στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, όπως δείχνουν άλλωστε και οι πανηγυρισμοί του για τους κολοσσούς που «ψηφίζουν» Ελλάδα: Amazon, Cisco, Deloitte, Digital Realty, Google, JP Morgan, Microsoft, Pfizer, Volkswagen κ.ά.

Προσέξτε, εδώ, ότι μιλάμε κυρίως για επενδύσεις στους τομείς της Τεχνολογίας, των Φαρμάκων, της Βιοτεχνολογίας, και των Xρηματοοικονομικών Yπηρεσιών.

Υποτίθεται ότι αυτοί οι επενδυτικοί κολοσσοί θα απογειώσουν την παραγωγικότητα και την οικονομία μας, και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Αλλά ποια είναι η αλήθεια;

Καταρχάς, το προφίλ των ξένων επενδυτών πιστοποιεί τον κυβερνητικό σχεδιασμό για «ενθάρρυνση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης» και για μετατροπή της χώρας σε τεχνολογικό και ενεργειακό κόμβο.

Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό; Την Ουκρανία πριν από τον τρέχοντα πόλεμο. Έναν τεχνολογικό και ενεργειακό κόμβο ήθελε να κάνει την χώρα του και ο Ζελένσκι, μια Μέκκα της ψηφιακής δικτύωσης και των «διάφανων πολιτών» -δηλαδή, των πολιτών η μίζερη ζωή των οποίων επιτηρείται και κατευθύνεται ολοκληρωτικά από τους ψηφιακούς μηχανισμούς ενός αυταρχικού κράτους με επίχρισμα δημοκρατίας.

Η Ουκρανία του Ζελένσκι επελέγη από τους μετανθρωπιστές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και των πολυεθνικών εταιρειών ως ιδανικός τόπος για τα αρρωστημένα πειράματά τους. Κύρια κριτήρια γι' αυτήν την επιλογή ήταν η γεωπολιτική θέση της χώρας, οι ενεργειακοί της πόροι, τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς, και οι φτωχοποιημένοι (και γι' αυτό ευκόλως χειρίσιμοι) πολίτες.

Η Apple ανέλαβε την μετάβαση του ουκρανικού κράτους στην λειτουργία χωρίς χαρτί και η Microsoft την δημιουργία ενός «υψηλής ασφαλείας οικοσυστήματος cloud». Και η κυβέρνηση προετοίμασε το έδαφος για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις κυρίως στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της διαστημικής τεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της βιοτεχνολογίας, του Ίντερνετ των Πραγμάτων, και του blockchain.

Οι επενδυτικοί κολοσσοί που τότε «ψήφισαν» Ουκρανία, τώρα «ψηφίζουν Ελλάδα». Και γιατί όχι; Τι να ζηλέψουμε από τους Ουκρανούς; Η γεωπολιτική μας θέση είναι σημαντική, ενεργειακούς πόρους ανεκμετάλλευτους διαθέτουμε, από διαφθορά σκίζουμε, φτωχοποιημένοι είμαστε, πρωθυπουργός μαριονέτα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μας κυβερνά, και η κυβέρνηση (όπως μας λέει ο Σταϊκούρας) βελτιώνει διαρκώς το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, ώστε να γίνει ελκυστικό στους ξένους επενδυτές.

Το μετανθρωπιστικό πείραμα, που διεκόπη στην Ουκρανία λόγω του πολέμου, συνεχίζεται στην Ελλάδα του Μητσοτάκη! Γι' αυτό και όλες αυτές οι αγαπησιάρικες αγκαλίτσες της κυβέρνησής μας με τον Ζελένσκι.

Το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» (που έχει ως βασικό χρηματοδότη το ελληνικό δημόσιο) επενδύει στην κυβερνοασφάλεια και στο Ίντερνετ των Πραγμάτων, η Google δημιουργεί περιφερειακό κόμβο παροχής υπηρεσιών cloud και αποθήκευσης data, η Microsoft αναπτύσσει data center στην Αττική, η Pfizer στήνει Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη, οι ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε καμένες κυρίως εκτάσεις. Και η σχετική λίστα δεν έχει τελειωμό.

Για τέτοιαν εξωστρέφεια και τέτοιον επενδυτικό οργασμό μιλάμε! Υπό την γαλάζια κυβέρνηση, η χώρα μετατρέπεται ολοταχώς σε ένα τεράστιο και φορολογικά παραδεισένιο τεχνολογικό πάρκο για την «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση».

Ανάμεσα σε αυτά που ΔΕΝ μας λέει το σταϊκούρειο αφήγημα, είναι και το πού στον κόρακα θα βρεθεί η ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν όλες αυτές οι απίστευτα ενεργοβόρες επενδύσεις.

Σημειώστε ότι τα Data Centers είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας -και οι ενεργειακές τους ανάγκες αυξάνονται συνεχώς. Σημειώστε, επίσης, ότι οι μεγάλοι κόμβοι παροχής υπηρεσιών cloud και αποθήκευσης data (σαν αυτούς που ετοιμάζονται στην Ελλάδα) είναι λάτρεις της... πράσινης ενέργειας.

Και, εδώ, θέλω την προσοχή σου Συνέλληνα.

Αυτοί οι κόμβοι καταναλώνουν κυρίως αιολική και ηλιακή ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών τους. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε ανήκουν εξ ολοκλήρου στους ιδιοκτήτες των κόμβων είτε χρησιμοποιούνται μέσω συμβάσεων με τους παρόχους!

Το πιάνεις; Το αντιλαμβάνεσαι; Το κατανοείς;

Η «πράσινη» υστερία των κυβερνώντων και η εσπευσμένη ιδιωτικοποίηση των πηγών ενέργειας (που περνούν σε χέρια γαλάζιων ημετέρων) συνδέονται στενά με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των επενδυτικών κολοσσών που «ψηφίζουν» Ελλάδα!

Θα κλείσω την εξέταση-αποδόμηση των κομβικών σημείων του σταϊκούρειου αφηγήματος με μια σύντομη αναφορά στο θέμα των εξαγωγών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η «εξαγωγική βάση διαφοροποιείται σημαντικά, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση στις εξαγωγές αγαθών υψηλής τεχνολογίας». Άλλη μια μετατόπιση από την παραγωγή παραδοσιακών αγαθών στην παραγωγή τεχνολογικών αγαθών.

Μας λέει, επίσης, ο υπουργός ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών «απογειώνονται». Δεν μας λέει, όμως, ότι αυτό που πραγματικά απογειώνεται είναι οι εισαγωγές. Αύξηση των εισαγωγών μεγαλύτερη από αυτήν των εξαγωγών, σημαίνει: Έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου!

Άνθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός. Οπή εις το ύδωρ. Και άλλη μια απόδειξη της σταϊκούρειας παραπλάνησης...

Συνέλληνα, μας εμπαίζουν ανερυθρίαστα.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και παραγωγικές μονάδες κλείνουν η μία μετά την άλλη, η ακρίβεια καλπάζει, η αγοραστική δύναμη των πολιτών μειώνεται, οι δείκτες φτωχοποίησης αυξάνονται, η εθνική και ιδιωτική περιουσία συνεχίζει να περνάει σε ξένα (και εγχώρια ημέτερα) χέρια, η κοινωνία σπάει σε αντιμαχόμενα κομμάτια, και ο Σταϊκούρας προσπαθεί να μας πουλήσει φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες!

Συνέλληνα, ας κλείσουμε τ' αυτιά μας στις κομματικές προπαγανδιστικές φανφάρες, ας συνενωθούμε στον μοναδικό δικό μας φορέα, και ας σώσουμε την χώρα και το έθνος από την επικείμενη καταστροφή.

Η Ελλήνων Συνέλευσις δεν είναι αντίθετη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στην χρήση καθαρής ενέργειας, στην αύξηση της παραγωγικότητας, και στις εξαγωγές.

Αλλά θέλει μια τεχνολογία για τον άνθρωπο και όχι τον μετάνθρωπο, θέλει τις πηγές καθαρής ενέργειας στα χέρια του έθνους προς χρήση πρωτίστως από το έθνος, θέλει αυξημένη παραγωγικότητα για να διασφαλιστεί η αυτάρκεια της χώρας, θέλει εξαγωγές μεγαλύτερες από τις εισαγωγές, θέλει πολίτες που ζουν και δημιουργούν χωρίς οικονομικά άγχη και ανασφάλειες.

Θέλει, με δυο λόγια, μια Πολιτεία που θα ακμάζει προς όφελος των πολιτών της, μαζί με τους πολίτες της, και θα εξάγει πρώτα απ' όλα το κοινωνικό-πολιτικό και πολιτισμικό της παράδειγμα.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια