ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Οι αυξήσεις των συντάξεων των δικαστών αφορούν και τους αρχιερείς

 

Οι αυξήσεις των συντάξεων των δικαστών αφορούν και τους αρχιερείς

Του Πέτρου Ιακώβου


Στις 4 Οκτωβρίου 2023 το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τις υπ’ αριθμ. 1330,1331,1332/2023 αποφάσεις του, επικύρωσε προηγούμενη απόφαση (255/18 Μαΐου 2021) του -κατά το άρθρο 88, παρ. 2 του Συντάγματος- Ειδικού Δικαστηρίου (Μισθοδικείου) που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 (ΦΕΚ Α’ αριθ. 85/12 Μαΐου 2016).

Αποφάσισε, δηλαδή, ότι οι συντάξεις των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οφείλουν να επανέλθουν στο καθεστώς που ίσχυε πριν τον μνημονιακό νόμο 4093/2012 (ΦΕΚ Α’ αριθ. 222/ 12 Νοεμβρίου 2012), καθώς οι μεταγενέστερες περικοπές τους δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα.

Αυτή η απόφαση του Eλεγκτικού Συνεδρίου, εάν γενικευθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις (από 10% έως 30%, συν αναδρομικά όλων των ετών από το 2012 μέχρι σήμερα) στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών, γεγονός που, κατά τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θα επιφέρει δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ο οποίος θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία.

Το θέμα προκάλεσε πολλές συζητήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ υπήρξε και καταγγελτικό δελτίο τύπου της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) με τον εύγλωττο τίτλο «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει!»

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα επηρεάσει και τις συντάξεις των αρχιερέων (σχολαζόντων, τιτουλάριων κ.ά.), καθώς σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του νόμου 1041/1980 (ΦΕΚ Α’ αριθ. 75/2 Απριλίου 1980), η δαπάνη της μισθοδοσίας των Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η προκύπτουσα κατά τα οριζόμενα υπό της παρ. 1 του άρθρ. 32 του Ν. 590/1977 (ΦΕΚ Α’ αρ. 146/31 Μαΐου 1977) «περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», βαρύνει από της 1ης Ιανουαρίου 1980 εξ ολοκλήρου τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Από την παράγραφο 1 του άρθρου 32 του νόμου 590/1977 προκύπτει ότι:

- Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και οι Βοηθοί Επίσκοποι λαμβάνουν τις πάσης φύσεως αποδοχές του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

- Οι εν ενεργεία Μητροπολίτες λαμβάνουν τις αποδοχές του Συμβούλου της Επικρατείας.

- Οι Τιτουλάριοι Μητροπολίτες, αν δεν ασκούν κάποιο λειτούργημα εξαιτίας του οποίου λαμβάνουν αποδοχές ή οιασδήποτε μορφής σύνταξιν εκ του Δημοσίου, ή κάποιου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, τότε λαμβάνουν τις πάσης φύσεως αποδοχές του Συμβούλου Επικρατείας.

- Οι Τιτουλάριοι Επίσκοποι λαμβάνουν τις πάσης φύσεως αποδοχές του Παρέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι Αρχιερείς λαμβάνουν τη σύνταξή τους μόνον εφόσον αποχωρήσουν εκ της ενεργού υπηρεσίας και όχι σε συγκεκριμένη ηλικία, όπως συμβαίνει με τους ιερείς (βλέπε: https://www.vimaorthodoxias.gr/nea/archiepiskopi-amerikis-dieykriniseis-gia-tis-syntaxeis-archiereon/).

Η εν λόγω ενέργεια του Ελεγκτικού Συνέδριου δεν έχει καμία σχέση με τις Αξίες της Δικαιοσύνης και της Ισότητας, αφού αντιμετωπίζει τους πολίτες με «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Πράγματι, ενώ για τις προσφυγές των δικαστικών το Συνέδριο απεφάνθη ότι πρέπει να  καταργηθούν όλες οι μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις τους, για τις παλαιότερες προσφυγές των απλών συνταξιούχων πολιτών είχε αποφασίσει το ακριβώς αντίθετο!

Αυτή η παθογένεια του Δικαστικού Σώματος είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα πρέπει να εξυγιανθεί. Όμως, κανένα από τα πολιτικά κόμματα εξουσίας δεν έδειξε ποτέ ενδιαφέρον να προβεί σε αυτήν την εξυγίανση.

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει, αφενός το Δικαστικό Σώμα να ανιχνεύει αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το Δίκαιο, και αφετέρου στις δικαστικές αίθουσες να δικάζει η ίδια η Αλήθεια -και όχι το πρόσωπο του δικαστή, σύμφωνα με την κρίση του ή τις πιέσεις που μπορεί να δεχθεί από διάφορα κέντρα συμφερόντων.  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

«Σχολάζων» καλείται ο μητροπολίτης που παραιτείται οικειοθελώς, συνήθως λόγω προβλημάτων υγείας.

«Τιτουλάριος» είναι αυτός που κατέχει μόνο τον τίτλο, είναι δηλαδή επίτιμος, χωρίς να βρίσκεται σε ενεργό υπηρεσία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια